Van Flash naar HTML5

By 5 juni 2017Nieuws

Al enige tijd hangt het boven de markt. Het uit-faseren van Flash in browsers, maar het lijkt er langzaam op dat deze stap ook echt gaat gebeuren.

Enkele van de grote browsers (Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox) hebben aangekondigd dat in de nieuwe releases van browsers de Flash plugin niet meer standaard wordt geïntegreerd en wellicht zelfs wordt geblokkeerd.

Wat is Flash?

Adobe Flash is een computerprogramma waarmee animaties, webvideo’s en webapplicaties (zoals spelletjes, e-learning en websites) gemaakt kunnen worden. Talloze websites en portals maken gebruik van Flash. Om Flash-inhoud af te spelen wordt Adobe Flash Player gebruikt. Bron: Wikipedia

Waarom Flash?

Met Flash werd een techniek geïntroduceerd waarbij het redelijk gemakkelijk werd om animaties en interactiviteit te brengen naar de gebruiker zonder dat er extreem veel programmering voor nodig was. De steeds groter wordende vraag naar interactiviteit en animaties, heeft er voor gezorgd dat 99% van alle computers wel ergens een flash module of player heeft geïnstalleerd.

Waarom wordt Flash vervangen?

Afgelopen jaren zijn er een aantal veiligheidsproblemen geweest met Flash. Deze zijn tot nu toe opgelost kunnen worden, maar Flash staat al langer ter discussie. Met de introductie van HTML5 (een soortgelijke techniek) is het nu ook mogelijk om over te stappen op een techniek die ook wordt ondersteund op Apple apparaten. Dit was voor Flash niet altijd het geval.

Wat kunt u doen als het over e-Learning gaat?

U kunt natuurlijk wachten op het moment dat Flash niet meer wordt ondersteund, maar verstandiger is al eens een inventarisatie te maken van welke e-Learning u momenteel draait en of deze gebruik maakt van Flash (of SWF). U kunt uw leverancier natuurlijk vragen om een oplossing hiervoor. Aangezien meerdere bedrijven dit probleem zien aankomen, zult u niet de eerste zijn die met dit probleem aanklopt. Vraag of er een HTML5 versie van uw cursus beschikbaar is, of een versie zonder Flash en gebruik in het vervolg deze versie in uw LMS.

Hoe zit het met Didact en Flash?

In principe heeft de Didact Plugin geen probleem met HTML5 en/of Flash cursussen. Deze werken via het SCORM1.2 protocol gewoon zoals u gewend bent. Heeft u zelf e-Learning gemaakt met Adobe Captivate? Dat is de kans groot dat u deze in Flash of SWF heeft gepubliceerd. Maar niet getreurd, want Adobe Captivate heeft standaard de mogelijkheid om uw e-Learning bestanden ook als HTML5 te publiceren.

Hoe dit in zijn werk gaat, dat kunt u binnenkort vinden op een van onze nieuws artikels.

Zijn er vragen? Neem gerust contact op met Erik van Kempen, onze e-Learning specialist.